Kezdőlap

A jó csülkös bableves titkai - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2014.11.01, szombat, Marianna. Holnap Achilles.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
Csülökre babám!  A jó csülkös bableves titkai
írta: BAlage

 

 

Fõzni csak szívvel, lélekkel lehet. Ez a pompás leves nem csak ízletes, de elõnye, hogy egy szelet finom magvas kenyérrel komplett ebéddé is válhat. Ha pedig még a csipetke tésztát is mi csináljuk...

 

 

Hozzávalók 6-8 személyre:

50 dkg szárazbab

80 dkg füstölt csülök

Egy adag leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zellergumó)

1 közepes fej vöröshagyma

1 közepes fej fokhagyma

4-5 babérlevél

 

A csipetkéhez:

1 tojás, csipet só, annyi liszt, amennyit a tojás felvesz.

 
Elkészítés:

A babot és a csülköt elõzõ este (vacsora esetén aznap reggel), hideg vízbe áztatjuk. Másnap (vagy délután) egy éles késsel a csülköt apró kockákra vágjuk, majd a babbal és a zöldségekkel, valamint a babérlevéllel együtt feltesszük fõni. Zúzzuk bele a fokhagymát és ne felejtsük ki a csülök csontját se, remek zamatot kap tõle levesünk.

 

Ha szigorú gyomorkímélõ diétán vagyunk, vagy a csülök nagyon sós vagy füstös lenne, akkor elõször csak a csülköt tegyük fel fõni, majd egy fél óra elteltével öntsük le a fõzõlevet (lefagyasztva késõbb más levesekhez kiváló alapanyag), és tiszta vízzel újra tegyük fel fõni a hozzávalókkal együtt.

 
 
Csipetke

Elkészítjük  a csipetkét: a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kézzel apró darabokat csipegetünk belõle. Ha reszelkét szeretnénk készíteni, akkor reszelõn reszeljük le.

 

 

Utolsó simítások

A rántás ellenzõi sûríthetik a levest vízben elkevert kukorica vagy burgonyakeményítõvel, a rettenthetetlenek készítsenek rántást az alábbiak szerint:

 

Amikor a bab és a csülök megpuhult világos rántás kerül bele 2 evõkanál olajból (esetleg zsírból – ó borzalom!) és 3  evõkanál lisztbõl. Tegyünk bele egy kávéskanál pirospaprikát, majd gyorsan engedjük fel hideg vízzel (meleg rántást mindig hideg vízzel!). Kössünk kötényt ha eddig még nem tettük volna (a paprikás rántás valahogy mindig kifröccsen) és keverjük csomómentesre. Ez után az egész mehet a levesbe...

   

Tálaláskor egy kanál tejföllel kínálhatjuk.

 

 

Nomád élet 

Bográcsban, tábori körülmények között hasonló az elkészítés módja, legfeljebb infrastruktúra hiányában a rántás elmarad, a csipetkét pedig száraztésztával pótoljuk.

 

De ne aggódjunk, az utánozhatatlan füst aroma bõségesen kárpótolni fog mindenkit, barátaink felejthetetlen élménnyel térnek majd haza.

 

 

 

Ha különleges recepted van és szeretnéd, hogy a Te recepted is megjelenjen, küldd el a recept@zassa.eu  címre.

Celebfigyelő
Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.