Kezdőlap

Mit látnak a kutyák? - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2015.10.07, szerda, Amália. Holnap Koppány.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
MIT LÁTNAK A KUTYÁK?

Írta: Katona Andrea
HOGYAN LÁT A KUTYA?

A kutyák látását úgy határozhatjuk meg, mint a három legfontosabb érzékszerve közül (szaglás, hallás, látás) a legfejletlenebbet.

Ez mégsem jelenti azt, hogy a kutyák rosszul látnának. Azonban hajlamosak vagyunk mindent önmagunkhoz, az emberhez viszonyítani, amely nézõpontból nézve a kutya látása némileg fejletlenebb.

Mivel kedvencünk hihetetlen jó hallással és szaglással rendelkezik, ezért a látása a másik két érzékszervének kiegészítéseként funkcionál.
TUDTAD, HOGY A KUTYÁK TELJESEN MÁSKÉPP LÁTJÁK A VILÁGOT, MINT AZ EMBEREK? HOGY MIÉRT KISZÚRÁS PIROS SZÍNÛ JÁTÉKOT VENNI NEKIK? CIKKÜNKBÕL MOST TE IS MEGLÁTOD, AMIT ÉS AHOGY ÕK LÁTNAK.
RÖVIDLÁTÓ?

Sokan úgy jellemzik a kutyák látását, mint egy rövidlátó emberét szemüveg nélkül. Mindez mérõszámokban nézve azt jelenti, hogy az ember látási élessége 20/20, azaz, amit egy normál ember 20 méter távolságból lát.

A rövidlátók látásának élessége 20/30, azaz 20 méter távolságból látja azt, amit egy egészséges látású ember 30 méter távolságból.

A kutyánál ez a szám: 20/75, tehát az emberénél több mint három és félszer rosszabb.
MINDENT LÁTOK! KÖRBELÁTOK!

Azonban amit a természet az egyik helyen elvesz, azt a másik oldalon kompenzálja is.

Ha egy kutyának a látásáról azt mondhatjuk, hogy " rövidlátó", akkor az emberérõl pedig azt, hogy "beszûkült".

Látószögünk ugyanis körülbelül 180 fokos, míg a macskáké 185, a kutyáké 240 fok, a lovaké pedig 330 fok. Hát kérem, van még hova fejlõdnünk a "körültekintést" illetõen!
A TAPASZTALAT ÚTJÁN LÁTÓ

A kutya megfigyelõképessége rendkívül jó. Tapasztalatból tudja, hogy mi az, amit érdemes észrevenni, ami után érdemes menni.

Megjegyzi, hogy a mozgó tárgyak izgalmas dolgokat rejtenek, és ösztönbõl kap utánuk.

Rendszerint jól becsüli meg a távolságokat és pontos ugrással képes elkapni a felé dobott labdát.

Bár sosem lesz képes ebben felvenni a versenyt a macskával, mert cicusunk jobban specializálódott a gyors és pontos mozdulatok megtételére.
SÖTÉTBEN TAPOGATÓZVA

Megfigyelhetjük, hogy kutyánk a legnagyobb sötétben is hihetetlen biztonsággal vadászik és közlekedik anélkül, hogy bárminek nekimenne vagy felsértené önmagát.

Kedvencünk a koromsötétben is kitûnõen közlekedik, mert pupillája képes annál nagyobbra nyílni minél kisebb a fény.

Továbbá sötétben remekül funkcionálnak a tapintószerveik és a már említett hallásuk és szaglásuk, amelyek a közelgõ akadályokra és veszélyforrásokra figyelmeztet.
SZÍNVAK-E A KUTYUSUNK?

Sokáig úgy tartották, hogy a kutyák színvakok, de biztosan állíthatjuk, hogy nem.

Az újabb vizsgálatok kimutatták, hogy kutyánk kiképezhetõ arra, hogy mindig egy bizonyos színû tálat válasszon ki a különbözõ színû etetõedények sorából.

Tehát házi kedvencünk képes a színek látására, azonban nincs tisztában a színek jelentõségével, számára ezek jelentéktelen tényezõk.
TÛ A SZÉNAKAZALBAN VAGY INKÁBB VÖRÖS A ZÖLDBEN?

Színárnyalatok látására az ember az idegrendszerében található háromféle csap segítségével képes.

Ez a három csap a három alapszínért felelõs: vörös, zöld és a kék. Ezek keverésébõl minden más szín elõállítható, így képesek vagyunk sokféle színárnyalatot érzékelni.

Míg csaholó négylábúnk csak két csappal rendelkezik, így számára a zöld gyepen egy vörös labda megtalálása nagy nehézségekbe fog ütközni.
HOGYAN IS LÁTJA A VILÁGOT KUTYÁNK?

Hûséges társunk tehát vörös/zöld színvak, azaz pontosabban nem képes megkülönböztetni a zöld, sárgászöld, sárga, narancsa és vörös színeket egymástól.

Mindezek tudatában gondoljuk csak el, hogy az áruházakban kedvencünknek megvásárolható labdák és gumicsontok legtöbbször rikító zöld, neon sárga és piros színekben pompáznak, ami nem a legelõnyösebb választás számukra.

Ha ezeket még ki is visszük neki a kertbe, ahol a fû színébe beleolvad, ne csodálkozzunk, hogy nem fogja határozottan megtalálni kedvenc játékszereit.
"SZÍNVAK" VEZET VILÁGTALANT?

Annak ellenére, hogy bizonyos színeket nehezebben különböztet meg egymástól a kutyusunk, mégis a kutya az, aki a legnagyobb segítsége lehet egy világtalan embernek.

Már korán elsajátítja azt a képességet, hogy méretei megnövekednek a mellette haladó ember méreteivel és ennek megfelelõen fogja terelni gazdáját a felbukkanó akadályokkal szemben.

Ebben az esetben sincs szüksége a szín-megkülönböztetõ képességére, mert gazdájával teljes összhangban megtanulta, hogy milyen jelzések éppen mit jelentenek.
EGY OTTHON, KÉT SZEMSZÖGBÕL

Ahhoz pedig, hogy teljes mértékben megismerhessük kutyánk lelkivilágát és megértsük a környezetéhez való viszonyát, nem árt egy percre megállnunk és körbenéznünk az otthonunkban, hogyan is látja azt kutyánk?

Próbáljuk meg átkonvertálni képzeletben a meglévõ színeket zöld és vörös színárnyalatok nélkül...

Ugye milyen érdekes végeredményt kaptunk?

A mi otthonunk
A z Õ otthonuk
Így látjuk mi
Ezt látják õk
A játékok amiket mi veszünk
A játékok amiket õk kapnak...
Celebfigyelő
Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.