Kezdőlap

Készítsünk töklámpást! - a Zassa Női Magazinjában

Ma 2015.10.13, kedd, Kálmán. Holnap Helén.
Rovataink:  Magazin  Divat  Gasztro  Horoszkóp  Kutya  Mozaik  Nõi szemmel  Otthon  Recept  
KÉSZÍTSÜNK TÖKLÁMPÁST!

Írta: Katona Andrea
KELTA ISTENEK

A kelták hite szerint a halottak lelkei visszatérnek a földre, abból a célból, hogy az évnek egyetlen napjára kapcsolatba léphessenek az elhagyott földi világgal.

Az élõk pedig ugyanezen a napon a halottak tisztelése mellett hódoltak a Nap istenének és a Holtak Urának egyaránt. Áldozataik bemutatásával kiengesztelhették isteneiket és a visszatérõ, kószáló lelkeket.

EGYRE GYAKRABBAN LÁTNI MULATSÁGOS KIS VILÁGÍTÓ ALAKOKAT A KERTEKBEN VAGY AZ ABLAKOKBAN. EGY KIS KÉZÜGYESSÉG, EGY SZÉP NAGY SÜTÕTÖK ÉS MÁRIS KÉSZ A TÖKLÁMPÁS, AMELY MEGVILÁGÍTJA ÉS MEGÉDESÍTI ÕSZI ESTÉINKET SZOKATLAN FÉNYEIVEL. KÉSZÍTSÜNK MI IS EGYET!
CUKROT VAGY CSALOK!

Késõbb a kereszténység idejében, a VIII. században került hivatalosan november 1-jére a Mindenszentek ünnepe, annak elõestéjén pedig boszorkányok és varázslók készültek fel a halottak várására.

Amerikában az All Hallows (Mindenszentek) éjszakája a tömeges kivándorlások után vált napjainkig is fennálló hagyománnyá.

Manapság az ünnephez kötõdõ kosztümökbe öltöznek az emberek, a gyermekek pedig apró cukorkákért csöngetnek be a környékbeli ajtókon a -cukrot vagy csalok- felkiáltás kíséretében.

FÉNY AZ ÚTHOZ

Halottak napján a temetõkben, ahogy besötétedik csodálatosan szép apró fények vibrálását fedezhetjük fel körös körül.

A hagyomány szerint azért gyújtunk gyertyákat, hogy a megjelenõ halottak visszataláljanak saját világukba, semmi esetre se maradjanak a földön. A fények segítenek számukra megtalálni a visszavezetõ utat.

TÖKÖLJÜNK EGYÜTT!

A töklámpások készítése szintén a gyertyagyújtás egy formáját próbálja jelképezni. Készítõjük azonban a halloween ünnep szellemiségének megfelelõen törekszik minél változatosabb tökfejeket faragni.

Ebben a tevékenységben részt vehetnek kicsik és nagyok egyaránt, a közös ünnepi készülõdés vidám és könnyed formában valósulhat meg a tökfaragás során.

TÖKLÁMPÁS KÉSZÍTÉSE

Vásároljunk egy hatalmas sütõtököt, amelynek vastag a héja és felülete hibátlan. Vágjuk le a tetejét, a belsõ részét pedig kaparjuk ki egy kanállal, így egy üreges "tökfejet" kapunk.

Az egyik oldalára rajzoljuk be a kivágni kívánt alakzatot, amelyhez használhatunk sablont, de szabad kézzel is tervezhetünk nyugodtan. Ezekután megpróbálkozhatunk a megrajzolt minták mentén óvatosan kifaragni a tököt.

A KLASSZIKUS MINTA

Klasszikusan a töklámpásokat általában tökfejeknek szokás faragni. Szemük helyén egy-egy háromszöggel, a szájuk pedig leginkább egy cikk-cakkos csík. A száját variálva készíthetünk kedves, nevetõ vagy ha az a célunk, akkor ijesztõ alakokat is.

Tökünk végleges valóját akkor nyeri el, ha a közepébe, az üreges részbe egy mécsest helyezünk, amely megvilágítja a tök belsejét.

MÛVÉSZI TÖKÖK

Amennyiben különösen jó kézügyességgel rendelkezünk, akkor akár mûvészi tököket is faraghatunk.

Munkánk során vegyük figyelembe, hogy rendkívül sokszínûen kihasználhatjuk a fények és árnyékok játékát. Sötétben pedig csak a kifaragott és megvilágított területek fognak látszódni ablakunkból vagy kertünkbõl. 


GYERTYATARTÓT TÖKBÕL

Abban az esetben, ha a környezõ lakásoknak és házaknak az ablakaiból egy seregnyi hasonló tökfej vigyorog ránk, akkor mi magunk nyugodtan faraghatunk hatalmas tökünkbõl szimplán csak halottak napi gyertyatartót.

Ehhez a mintát körbe kell vágnunk a tök felületén, és a mécses gyönyörûen megvilágítja majd a kifaragott motívumokat.

VILÁGÍTSUNK TÖKÖKKEL

Töklámpásainkat elkészíthetjük már jóval az ünnep elõtt, amelyeket kitehetünk ablakainkba vagy felsorakoztathatjuk a kerti lépcsõre is õket.

Az õszi estéken igazi meleg és bolondos hangulatot kölcsönöz kertünknek pár nevetõ, kivilágított fejecske.

A töklámpások egészen sokáig elállnak, így nyugodtan használjuk õket az ünnepen kívül is otthonunk díszeiként.
Celebfigyelő
Olvasd el, mit mond a horoszkópod!
Küldj képeslapot ismerőseidnek!
Celebfigyelő
Celebfigyelő
Horoszkóp
Horoszkóp
Képeslap
Képeslap
Nyereményjáték
Nyeremény
Kezdőlap | Magazin | Hasznos lapok
Hírlevél    Kapcsolat    Médiaajánló    Partnereink    Jognyilatkozat    Adatvédelmi nyilatkozat    Webmestereknek    Források   
Copyright 2007-2009 ___. Minden jog fenntartva. A Zassa márkanév, a zassa.hu domain és a Zassa logó ___ védjegyei.
Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer 7+, Firefox 2+, vagy Google Chrome böngésző ajánlott.